Fitness trening-Elementi dobro uigrane rutine

Fitness training balances the five elements of good health.

Bfit se brine da trening rutina uključuje aerobnu kondiciju, trening snage, osnovne vježbe, trening ravnoteže, fleksibilnost i istezanje.
Bez obzira jeste li početnik koji čini prve korake prema fitnesu ili ste ljubitelj vježbi u nadi da ćete optimizirati svoje rezultate, sveobuhvatan program fitnes treninga je neophodan.

Aerobna aktivnost, poznata i kao kardio ili aktivnost izdržljivosti, kamen je temeljac većine trening programa za Fitness. Aerobne aktivnosti ili vježbe uzrokuju brže i dublje disanje, što povećava količinu kiseonika u krvi. Srce će vam brže kucati, što povećava protok krvi u mišiće i natrag u pluća.

Što je vaša aerobna kondicija bolja, vaše srce, pluća i krvni sudovi efikasnije transportuju kiseonik kroz vaše tijelo – i lakše ćete izvršiti rutinske fizičke zadatke i doći do neočekivanih izazova. Aerobna aktivnost uključuje bilo koju fizičku aktivnost koja koristi velike grupe mišića i povećava broj otkucaja srca.

workout

Za većinu zdravih odraslih osoba WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta snažne aerobne aktivnosti nedeljno, ili kombinaciju umjerene i snažne aktivnosti.  U Bfit Fitness Centru kombinujemo obje aerobne aktivnosti. Također i intervalne treninge visokog intenziteta, koji uključuju naizmjenične kratke nalete intenzivne aktivnosti (oko 30 sekundi) s kasnijim razdobljima oporavka (oko tri do četiri minute) lakše aktivnosti. 

workout

Trening snage

Mišićna kondicija je još jedna ključna komponenta programa fitnes treninga. Treninzi snage mogu vam pomoći u povećanju snage kostiju i mišićne kondicije, a mogu vam pomoći i u mršavljenju. Također može poboljšati vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bfit Fitness Centar uključuje trening snage svih glavnih mišićnih skupina u svoje fitnes treninge najmanje dva puta tjedno. Koristimo ručne tegove, otporne trake… Važna je i vaša tjelesna težina, za sklekove, zgibove, trbušnjake i čučnjeve.

Glavna snaga

Mišići u trbuhu, donjem dijelu leđa i karlici – poznati kao vaši osnovni mišići – pomažu u zaštiti leđa i povezuju pokrete gornjeg i donjeg dijela tijela. Glavna ili osnovna snaga ključni je element dobro zaokruženog programa fitness treninga.

Osnovne vježbe pomažu u osposobljavanju vaših mišića za podupiranje kicme i omogućuju vam učinkovitiju upotrebu mišića gornjeg i donjeg dijela tijela. Dakle, šta se računa kao osnovna vježba? Osnovna vježba je svaka vježba koja koristi trup vašeg tijela bez podrške, kao što su most, plank, cucnjevi i vježbe sa fitnes loptom.

Vježbe ravnoteže mogu vam pomoći održati ravnotežu u bilo kojoj dobi. Općenito je dobra ideja za starije odrasle osobe da u svoje rutinske vježbe uključe vježbe za održavanje ili poboljšanje ravnoteže. To je važno jer se ravnoteža s godinama pogoršava, što može dovesti do pada i lomova. Vježbe ravnoteže mogu pomoći starijim osobama da spriječe padove i održe svoju neovisnost.

Međutim, svatko može imati koristi od treninga ravnoteže jer može pomoći u stabilizaciji vaših osnovnih mišića. 

Flexibility and stretching

Fleksibilnost je važan aspekt fitnessa, pa je zato aktivnost istezanja i fleksibilnosti ukljucen u svaki Bfit fitnes trening program. Vježbe istezanja mogu povećati fleksibilnost, što vam može olakšati obavljanje mnogih svakodnevnih aktivnosti koje zahtijevaju fleksibilnost.

Istezanje također može poboljšati raspon pokreta vaših zglobova i može postaci bolje držanje. Redovno istezanje čak može pomoći u ublažavanju stresa i napetosti.

streching

Bilo da kreirate vlastiti program fitnes treninga ili zatražite pomoć Bfit ličnog trenera, vaš cjelokupni plan vježbanja trebao bi sadržavati nekoliko elemenata. Nastojte da u svoj plan vježbanja uključite aerobnu kondiciju, trening snage, osnovne vježbe, trening ravnoteže te fleksibilnost i istezanje. Nije potrebno svaki od ovih elemenata uklopiti u svaku fitnes sesiju, ali njihovo uvrštavanje u vašu redovnu rutinu može vam pomoći da unaprijedite kondiciju za cijeli život.

bodyrock

Pridruzite se Bfit-u

MNE