Zašto je fitness vježbanje važno?

Naše je tijelo stvoreno da bi se kretalo. Ukoliko veći deo dana provedemo sjedeći, moramo razmisliti kako se naše tijelo osjeća na kraju dana. Mišići su napeti, javljaju se bolovi u leđima, osjećamo se napeto jer nismo imali nikakvu fizičku aktivnost. Posle fizičke aktivnosti I vježbanja mišići su topli, krv struji kroz cijelo tijelo, obezbjedjujući kiseonik i energiju. Fitnes vježbe će nam pomoći da održavamo tjelesnu težinu, jačamo srce i pluća, povećamo gustinu kostiju, smanjimo stres, smanjimo rizik od srčanih oboljenja, oslobodimo se depresije i anksioznosti, steknemo samopouzdanje, bolji san i više energije.

fitness

Benefiti fitnessa

Smanjenje tjelesne težine je samo jedan od ciljeva fitnes vježbanja ali ne treba da taj cilj bude prioritert. Fitnes vježbe doprinjeće na samo dobrom izgledu već I kvalitetu života. Vježbanje ne znači samo aktivnost. Samim tim što smo aktivni činimo I da naš zivot bude kvalitetniji. Nađite 60 minuta slobodnog vremena tri puta sedmično I počnite sa vježbanjem. Da bi vježbanje postalo navika, mora se biti strpljiv, što znači da je potrebno vijreme da se naš um i tijelo naviknu na vježbanje i stekne kondicija. Naučite da cijenite vaše tijelo. Da bi vježbanje postalo sastavni deo vašeg života, vježbanje morate voljeti I ono mora postati deo vaše svakodnevnice.

Dobar fitnes trening mora da zadovolji pet elemenata:

  • aerobik
  • mišićne vježbe
  • vježbe istezanja
  • vježbe jačanja abdomena
  • vježbe ravnoteže

 

Aerobne vježbe uključuju kardio vježbe kao i vježbe izdržljivosti, I predstavljaju kamen temeljac fitnes programa.

Mišićne vježbe povećavaju čvrstoću kostiju i održavaj mišićnu masu. Veliki je izbor fitnes sprava i tegova za jačanje mišića.

Vježbe Istezanja poboljšavaju pokretljivost zglobova I bolje držanje tijela. Redovne vježbe istezanja pomažu I u smanjenju stresa.

Vježbe ravnoteže su veoma značajne jer sa starenjem centar za ravnotežu postepeno propada što za posledicu ima lom kostiju.

Fitnes vježbanje na duže staze, osigurava bolji , kvalitetniji i zdraviji život. Pridruzi se BFit-u!

MNE