Grupni Fitness trening

Pravilno kombinovanje vježbi

Grupni treninzi – postoje razni programi, koreografije i kombinacije, ali svima je zajedničko da je to unaprijed osmišljen set vježbi koju trener demonstrira i izvodi zajedno sa grupom vježbača. Kombinacija vježbi je tematski osmišljena da aktivira sve važne mišiće u tijelu kako bi se treningom ravnomjerno aktiviralo cijelo tijelo, ili bar određene grupe mišića kao tematske cjeline. Zahvaljujući tome nećete doći u iskušenje da uvijek vježbate samo jednu grupu mišića (ili samo određene mišiće), a različitim vježbama za iste mišićne grupe osjetićete veću elastičnost i izdržljivost.

Idealno za početnike

Za sve one koji nikada nisu trenirali, možda je najlakše da počnu baš ovako. Na početku je jako važno da se nauči kako se vježba – kako se pravilno rade različite vježbe, u kom stavu tiela, na šta je sve potrebno obratiti pažnju, kako se pravilno diše i da se stekne osnovna kondicija i snaga. Svakako treba početi sa manje zahtjevnim programima, pa kada neko osjeti da mu je to postalo lako pređe na neke fizički/kondiciono zahtevnije programe.

Motivacija grupe

Vježbanjem u grupi vježbači mogu uraditi oko 20% više nego što bi uradili da vježbaju sami. Za motivaciju i kvalitetno i pravilno vježbanje važan je mentalni momenat – da se skoncentrišete da svaku vježbu uradite pravilno i u predviđenom broju ponavljanja. Kada vježbate u grupi ne morate da razmišljate o tome koje ćete vježbe da radite i na koji način, dovoljno je samo da pratite instruktora i muziku. Kada radite sami umu je lakše da ode linijom manjeg otpora – manji broj ponavljanja, manje pažnje na vježbama itd, veće pauze između vježbi… Kada je vježbanje u grupi, o tome jednostavno ne razmišljate i radite – do kraja!

Izdvojeno vrijeme specijalno za trening

Kada trenirate u grupi, vrijeme definisano za trening je već dodato u vaš kalendar – lakše ćete otići na trening koji je već rezervisan u kalendaru, u određeno vrijeme, nego kada treba svaki put da odlučite da li i kada ćete vježbati. Ovako trening postane deo nedeljnih navika.

Za svakog po nešto

Tako možete odabrati različite treninge za cijelo tijelo, treninge u kojima ima puno skakanja, treninge u kojima nema skakanja, treninge sa opterećenjem za oblikovanje mišića, treninge za kondiciju itd. Isprobajte različite programe da vidite šta vam prija i šta vam je interesantno.

Mi smo ta ekipa

Na kraju ću samo navesti i specijalne sitnice koje grupni treninzi donose u redovno vježbanje:

  1. Kada postanete deo redovne ekipe koja vježba – zaista je sjajan osećaj kada koreografiju izvedete svi kao jedan, do kraja.
  2. Adrenalinski skok, osjećaj slatke iscrpljenosti posle dobrog treninga.
  3. Zadovoljstvo što ste uradili i vježbe koje bi vas jako mrzelo da radite sami.
  4. Lako vidite sopstveni napredak u odnosu na prethodni trening, prethodni mjesec, kada ste počinjali itd…
EN