fitness

Jesmo li previse stari za trening?

GODINE NISU BARIJERA!
GODINE SU SAMO BROJ!
TO NIJE KRAJ PUTA!

Nikada niste prestari da biste radili nešto što želite, a po cijelom svijetu postoje stariji koji to upravo pokazuju! Godine nikada nisu razlog da ne učinite nešto. Posebno trening! Bez obzira na godine, radite šta god želite i zabavite se!

NEĆU LI SE POVREDITI AKO TRENIRAM?

Ako imate ovu brigu, niste sami!

Ovo je uobičajena briga za one koji tek počinju sa treningom, 

I, naše šanse da se povrijedimo povećavaju se kako starimo, i povećavamo rizik vježbanjem 

Međutim…. Ova briga je neopravdana!
Prednosti treninga  uveliko nadmašuju mali rizik da se povrijedite.

Uvjeravam vas, ako pravilno izvodite trening , trening je potpuno siguran i šanse da se povrijedite su nula!

Dok nastavljate sa vježbama , sa sada jačim, stabilnijim tijelom, imaćete mnogo manje šanse da se povrijedite uopšte.

Takođe ćete otkriti da se treninga nije trebalo plašiti i postaje lako i zabavno kada se snađete.

U redu! Nekima od vas možda nikada neće biti zabavno vježbanje , ali ćete na kraju vidjeti i osjetiti prednosti i poželjeti da tako nastavite!

Na osnovu vaših trenutnih sposobnosti, nivoa snage ili zdravstvenog stanja, možda ćete morati na neki način izmjeniti vježbe ili svoj program kako biste ih mogli bezbjedno izvoditi..

Ali pravilan trening  je odličan za sve i siguran je, bez obzira na godine!

Sposobni ste kao i svi drugi!

Da li treba da dižem tegove ili da koristim trake za otpor, da bih bio jači?

fitness

Trening snage je najefikasniji način za poboljšanje fizičke funkcije, povećanje mišićne mase i snage, a dolazi sa svim ostalim prednostima poput zdravijeg izgleda i najboljeg izgleda.

Dakle, ako želite ove rezultate, trebali biste vježbati snagu.

Ali…. Dizanje tezina ili korištenje traka za otpor nije jedina vrsta treninga snage koju možete raditi.

Postoji mnogo različitih načina za jačanje, uključujući; vježbe s tjelesnom težinom, joga, pilates, zumba, kettlebells…

S toliko dostupnih opcija, ne morate dizati tegove niti koristiti trake za otpor, konkretno, da biste dobili rezultate snage koje tražite.

senior-fitness

Nije važno koju vrstu treninga snage radite! Odaberite bilo koju vrstu treninga snage koju želite.

Ako pravilno radite mišiće i što je najvažnije, ostanite dosljedni … Ojačat ćete.

 

Svakodnevna fizička aktivnost je neophodna za kvalitetan način života kod starijih osoba.
Obično se dešava da se sa godinama kod starijih ljudi smanjuje obim vježbanja a to može imati negativne posledice po njihovo zdravlje.Sva istraživanja su potvrdila da je vježbanje kod osoba koje imaju preko 50 godina vrlo bitno ukoliko se želi sačuvati vitalnost i svježina,održati snaga mišića,koordinacija i ravnoteža.
Godine ne mogu biti izgovor za nedostatak fizičke aktivnosti. Pravilno vježbanje pod nadzorom stručnog trenera će vam omogućiti da ojačate i budete spremni za nove napore. Osmišljen i stručno koncipiran program vježbanja za starije žene ili muškarce će vam omogućiti da početni mjesec dana treninga budu prilagodjeni vašem trenutnom zdravstvenom stanju i da u jednom prijatnom i laganom treningu shvatite koliko je vježbanje zdravo i neophodno za vaše tijelo i organizam.Naravno ,svako vježbanje će rezultirati i mnogo boljim raspoloženjem.
Neće vam biti monotono jer će treninzi biti raznovrsni i naučićete dosta novih vježbi . Starije osobe moraju i treba da treniraju jer će na taj način ostati vitalne.Ne treba zaboraviti da se zdravlje u velikoj mjeri sadrži u mišićima,a ne samo u radu srca ili pluća.To znači da je pored kretanja neophodno i da aktivirate svaku mišićnu grupu pojedinačno.Gubitak mišićne snage i mišićne mase su jedan od razloga staračkih bolesti.
Muškarci i žene sa godinama gube u masi a samim tim mišići postaju sporiji i podložniji povredama. Vrlo je bitno da se naglasi da ako vaši zdravstveni rezultati omogućavaju nikada nije kasno da se krene sa programom treninga i fizičkih vježbi. Čak i da ste početnik u zajedničkom radu sa trenerom za vrlo kratko vrijeme osjećaćete se snažnije i bolje.
Uz nadzor,mogućnost da se povredite je dosta manja i strah koji imate u sebi da ćete nešto uraditi pogrešno će vrlo brzo nestati.

1 thought on “Jesmo li previse stari za trening?”

Comments are closed.

EN