Senior Fitness

Senior Fitness program sa Bfit-om

Vježbanje u dobi od 60 godina je od krucijalne važnosti. Starenjem mišići i kosti gube na svojoj masi i čvrstoći, fleksibilnost opada, a metabolizam je sporiji. Neaktivni ljudi u 30 – ima i 40 – ima gube oko 200 grama mišićne mase godišnje. Između 50 i 60 godina uslijed neaktivnosti gubi se oko pola kilograma mišićne mase godišnje, dok se gubitak mišićne mase nakon 60 godina penje na 2,5 kilograma godišnje.

Osim toga, zbog sporijeg metabolizma osobe iznad 60 godina dobijaju oko 7 kilograma balasne mase. Što bi značilo da neaktivna osoba u 60 – im godinama ima 10 kilograma manje mišića i 30 kilograma više balasne mase nego u svojim 20-ima. Nije smisao da se vježbanjem dosegne razina koju može odvježbati mlađa osoba. Potrebno je uzeti u obzir stanja i eventualne posljedice koje je osoba stekla godinama, a odražava se na lokomotorni sistem (npr. osteoartritis, osteoporoza, kalcifikatna stanja…).

Redovno vježbanje može usporiti proces gubljenja mišićne mase i pomoći održati tijelo zdravije i funkcionalnije što je duže moguće.

Prvi korak u kreiranju Senior Fitness programa vjezbanja je da se razumije stanje tijela kod osoba koje imaju iznad 60 godina, da ne bi došlo do ozljeda i neželjenih posljedica. Osoba koja ima 60 godina ili više i praktikuje sjedilački način života većinu svog života- očito će imati drugačiji plan i sposobnosti od osobe koja aktivno trči sa 60 godina. 

senior-fitness

Neminovno je da starimo i sa godinama sve više osjećamo posledice mladosti, ali volim da mislim da nešto prelijepo tek dolazi i da ga treba spremno i funkcionalno dočekati. Nema odustajanja od života zato što nam je “teško” (fizički ili psihički). Stanje duha može i treba da prati stanje tijela. Kako sebi možemo pomoći? Rekreacija i vježba su najbolje, nejefikasnije, najdugotrajnije i najjeftinije rješenje. Nemojte odustajati, potrebno je mnogo povjerenja i truda uložiti da bi ste bili zadovoljni, ali da li ćete vježbati zavisi samo od vas. I, svaki trud se boduje i svaki trud se isplati. Osjećaj postignuća posle svakog treninga je neprocjenjiv. Naravno, morate biti uporni, jer je normalno da tijelu date vremena da se prilagodi novonastaloj životnoj promjeni, ali znajte da je ta promjena dobra i pozitivni efekti će vas pratiti cijelog života.

Danas više nije tajna da adekvatnom vježbom možemo izliječiti i duh i tijelo. Treba odbaciti predrasude i opšteprihvaćeno mišljenje da je vježbanje samo za MLADE. A, do kad ta mladost traje? Da bi ste vježbali ne treba da budete posebno fizički spremni, već da odvojite vrijeme za sebe i preuzmete borbu za zdravlje i lepotu u svoje ruke. A, odvojiti vrijeme za sebe je u današnje vrijeme pravi izazov. Pa, još ako imate više zadataka za rješavanje (… i gubljenje kilaže i dobar izgled i dijeta i promjena načina života…), razumijem zašto je teško početi. A, godine samo dolaze i pune nam krštenicu. Ne treba to da shvatate kao nešto komplikovano, jednostavno krenimo od početka.

Bfit Fitness centar od septembra pocinje sa Senior Fitness programom.
Nudimo Vam individualne i grupne treninge.
Prijave u toku! Dobro dosli

senior-fitness
EN