normalna-tezina

Zdravo mrsavljenje

mrsavljenje bez dijeta

IDEALNA TEŽINA NA VIDIKU!

Ne postoji mnogo tema koje nas žene toliko zanimaju kao težina i lijep stas. (mrsavljenje) Želimo da budemo vitke i zdrave, a da pri tome odlično izgledamo. Ali kako ćemo zaista stići do naše idealne težine? Pokazaćemo vam kako bez dijete možete mršaviti i ostvariti svoju idealnu težinu.

Izračunajte svoj indeks telesne mase (BMI)

Prvo treba da znate koliko imate kilograma. Da li imate idealnu težinu, samo nekoliko kilograma viška ili već prekomjernu težinu?

Kako biste došli do tog saznanja, možete sa BMI kalkulatorom da izračunate svoj indeks tjelesne mase. Ovaj indeks će vam pokazati odnos između težine i visine vašeg tijela. 

Premalo ili previše kilograma je loše za vaše zdravlje. Zato je došlo vrijeme da nešto učinite. U slučaju da već uživate u svojoj idealnoj težini, naši savjeti će vam ipak biti od koristi, jer sigurno želite da tako i ostane.

Nikada više dijeta!

Ponovo želite da nosite svoju staru omiljenu haljinu! Sledeći godišnji odmor na plaži se približava! Imate važan sastanak! Imate mnogo razloga zbog kojih treba početi dijetu. Najčešće smatramo da ćemo za 14 dana skinuti 10 kilograma i maštamo o brzom uspjehu u mršavljenju. Međutim, dijete često ne daju brze rezultate, jer se ne mogu dugo izdržati. Izuzevši nekoliko istrajnih karaktera, nakon dvije do tri nedelje većina odustane. Ipak ćemo da pojedemo samo malo čokolade, napravićemo izuzetak kod pice sa kulenom. Nakon par dana smo zaboravili na dijetu i vratili se našim starim navikama u ishrani.

Tu nastaje problem: Sada će naše tijelo da nam se osveti zbog gladovanja tokom dijete, te dolazi do takozvanog  jo-jo efekta.

Naš metabolizam je minimalno aktivan, tako da je usporen i nakon dijete. A to znači da će, kada ponovo počnete da jedete, vaša vaga pokazati svaku dodatnu kaloriju. 

Bolje je da se hranite zdravo i uravnoteženo, nego da stalno držite neke dijete. 

lecenje-gojaznosti

Izbjegavajte gotove proizvode

Pice, hamburgeri, čokolada, bijelo brašno, šećer – sve su to namirnice koje postoje tek nekoliko decenija.

Zbog toga naš metabolizam nije navikao na takvu vrstu ishrane. Naše tijelo ne zna šta da radi sa vještačkim bojama, konzervansima i pojačivačima ukusa. Industrijska hrana remeti unutrašnji balans i harmoniju našeg tijela i zato ne dobijamo dovoljno hranljivih materija. Posledica toga je prekomjerna težina.

Međutim, to nije sve. Osjećate se umorno, tromo i gladno.

Jedini način da postignete i zadržite svoju idealnu težinu je prava ishrana. Kad god možete, izbjegavajte gotove proizvode i svoju ishranu bazirajte na hranljivim, svježim namirnicama. Samo tako možete održivo i zdravo da mršavite. 

 

hrana

Našem tijelu su potrebne mnoge hranljive materije. Brza hrana i gotovi proizvodi nam to ne mogu pružiti. 

Nemojte ići gladni u prodavnicu

Vaš stomak toliko krči da ga čak i komšije mogu čuti.
Dakle, krajnje je vrijeme za kupovinu. Pogrešno! Ovu grešku ne smijete da ponovite ako želite zdravo mršavljenje.

Razlog: Prazan stomak mnogo kupuje. Kada smo gladni, automatski kupujemo više nezdravih proizvoda.

Naš savjet: Ako ste previše gladni, prije kupovine pojedite neku zdravu sitnicu. Napravite spisak stvari i čvrsto se pridržavajte toga. Na taj način sprečavate impulsivnu kupovinu. 

 

 

 
hrana

Prazan stomak mnogo kupuje. Stoga nikada nemojte gladni ići u prodavnicu. 

Ojačajte mišiće

Bez sporta nema mršavljenja. Svakako nećete postići dugotrajni efekat. Samo izbjegavanje kalorija vas neće učiniti vitkom, već ih morate i sagorjevati. A kalorija ćete se najlakše rešiti tako što ćete trenirati mišiće i početi redovno da se krećete.

Ako se budete 30 minuta dnevno kretali, mišići će se razviti, koža će se zategnuti, a mast će se istopiti.

A bićete i zdraviji: Odbrambeni mehanizmi će biti bolji, kosti i zglobovi će se stabilizovati i smanjuje se rizik za bolešću. To se odnosi i na dijabetes, srčani udar, rak, depresiju i moždani udar.

 

mix-aerobik

Jaki mišići tope masti. Što je mišična masa veća, to je lakše mršaviti. 

Postanite vitki konzumiranjem tečnosti

voda

Pravo piće vas podržava pri mršavljenju. 

Često nije samo pogrešna ishrana, nego i pogrešni odabir pića glavni uzrok za prekomjernu težinu.

Bezalkoholna pića, voćni sokovi i alkohol sadrže veoma mnogo šećera. 1 l koka-kole sadrži u sebi skoro 40 kockica šećera (110 grama čistog šećera).

Zbog toga na putu ka svojoj idealnoj težini treba da vodite računa o tome šta pijete.

Za mršavljenje je odlično piti vodu ili čaj bez šećera, i to najmanje 2 l na dan. A još bolje bi bilo da pijete i više. Ako vam je voda suviše jednolična kao piće, možete slobodno da je oplemenite svježom nanom i limunom, ali i maline ili sjemenke šipka osvježavaju, a usput je i zdravo.

Svaki pokret je važan

Lift ili stepenice? Kola ili bicikl? Pješke ili javni prevoz? Ići u šetnju ili uživati na kauču?

Često te male odluke koje svakodnevno donosimo, odlučuju o našoj vitalnosti.

Kazaljka na vagi se ne pomjera samo zato što trčite ili idete u fitnes klub. Svaki i najmanji pokret utiče na nju! Zato iskoristite svaki trenutak.

Imajte vremena za obrok

Vitak je onaj ko polako jede. Studije su to dokazale. Što više vremena izdvojimo za obroke, to su signali da smo siti jači i manje ćemo jesti.

Naučnici su ustanovili da ljudi koji sporije jedu unose do 10% manje kalorija u svoj organizam. Razlog: naš mozak tek nakon 15 do 20 minuta registruje da smo siti.

Zato jedite sporo i svjesno. Isključite televizor i usmjerite koncentraciju ka tome šta je na tanjiru. Tada ćete stvarno primjetiti kada budete bili siti. 

hrana

Samo ako pažnju usmjerite na unos hrane, primjetićete kada budete siti. 

Izvor: Nivea

1 thought on “Zdravo mrsavljenje”

Comments are closed.

EN